Lelaki Buta

Sabtu, 28 Mac 2009
Seorang lelaki buta memasuki sebuah restoran. Amin, pemilik restoran itujuga berperanan sebagai pelayan mendatanginya dan menghulurkan menu.
“Saya orang buta dan saya tak boleh membaca menu.Tolong bawakan sudu kotoryang telah dipakai oleh pengunjung sebelumnya dan saya akan menciumnya. Darisitu nanti saya tahu masakan apa yang enak untuk dipesan,” kata lelaki butatersebut.
Amin mengumpulkan beberapa sudu bekas dipakai yang ada dan memberikannyakepada lelaki tersebut. Ia mencium sudu itu dan akhirnya berkata, “Sayapesan ikan pais dan sayur masak asam bang”…………
Dengan agak terperanjat Amin mencatat pesanan lelaki buta itu. Menu itumemang menjadi kegemaran para pengunjung restoran tersebut. Beberapa harikemudian lelaki buta tersebut datang lagi. Sekali lagi dia minta sudu bekasdipakai untuk dicium, tetapi bukan yang habis dipakai utk makan ikan paisdan sayur masak asam. Hanya ada satu sudu yang habis dipakai untuk makanmenu lainnya.
Amin memberikannyakepada lelaki buta tersebut yang kemudian memcium sudu itu dan berkata,“Bau sudu yang ini sedap juga, sepertihabis diguna untuk makan ayambakar dengan sayur ulam dan sambalbelacan.” Amin mengiyakan dan silelaki buta memesan makanan tersebut.
Lelaki buta itu untuk ketiga kalinya datang semula beberapa hari kemudian.Dia datang lebih awal ketika belumada satupun pengunjung yang datang sehingga tidak ada sudu bekas diguna yangboleh diberikan untuk dihidu. Entah dari mana datangnya, tiba-tiba sifatnakal bodoh Amin muncul. Dia menghampiri isterinya yang berperanansebagai tukang masak di dapur. Diberikannya satu sudu dan berkata, “Yati,kamu usapkan sudu ini diketiak kamu”
“Apa-apa lah abang ni ?” tanya Yati tak faham.
“Sudahlah ikut je lahhhh, untuk kemajuan restoran kita,” kata Amin setengahmemaksa. Yati menurut, mengusapkan sudu tersebut di “ketiak! nya” danmenyerahkan kembali kepada Amin.
Dibawanya sudu tersebut ke lelaki buta yang duduk menunggu. Lelaki butaitupun menghidu sudu itu, denganmengernyitkan keningnya, lelaki butatersebut berkata, “Aku tidak menyangka makwe lamaku Yati bekerja disini……. boleh saya jumpa dia”

0 ulasan:

Catat Ulasan